Oratorij 2017

 

Otroci od 1. do 9. razreda vabljeni na oratorij, ki bo potekal od 3. do 7. julija. Vsi pa vabljeni na zaključno mašo ob 20 letnici oratorija, ki bo v nedeljo, 9. julija, ob 10. uri v župnijski cerkvi v Železnikih.
Več informacij najdete v prijavnici, ki je na voljo na spletni strani in v vseh cerkvah.

Prosimo, da izpolnjeno prijavnico oddate v župnišče do nedelje, 18. junija. S pravočasno prijavo boste pomagali pri pripravi zadostne količine materialov za delavnice.

Letošnja oratorijska tema O, Gospa moja! temelji na življenjski zgodbi treh Portugalskih pastirčkov, Lucije, Hiacinte in Frančiška, ki se jim je leta 1916 prikazal angel miru.
Naslednjega leta pa se je Marija prikazala šestkrat zapovrstjo od 13. maja do 13. oktobra. Predstavila se jim je kot Gospa rožnega venca. Prosila jih je naj molijo rožni venec in delajo žrtve za odrešenje celotnega človeštva.
Za zadnje prikazanje 13. oktobra je Marija napovedala sončni čudež. Čudežnemu svetlobnemu pojavu in "plesu" sonca na nebu je bilo priča 70.000 ljudi, ki so v Irijsko globel v močnem deževju prišli od blizu in daleč.
Še v času življenja Lucije, Jacinte in Frančiška se je na njihovo priprošnjo zgodilo veliko čudežev. Hiacinta in Frančišek sta bila letos razglašena za svetnika.

Ob 100 letnici Marijinega prikazovanja v Fatimi v naši župniji praznujemo 20. leto oratorija. Otroci bodo na oratoriju spoznali moč molitve, življenje igrivih pastirčkov in njihovih družin, žrtvovanje za druge in vsakodnevno življenje z Jezusom in Marijo.
Animatorje, otroke in sodelavce podprimo z molitvijo, da bi s posvetitvijo Marijinemu brezmadežnemu Srcu vsi našli v Mariji varno zavetje in pot, ki vodi k Bogu v nebesa.

 


Romanje fatimske Marije Romarice po ulicah, vaseh in zaselkih naših župnij.

Marijina kapelica župnija Črnomelj 2

Ob stoti obletnici fatimskih prikazovanj Združenje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu podarja dekanijam malo kapelico s kipcem fatimske Matere Božje v zahvalo za sprejem Marije Romarice v letu 2016 in z namenom poživitve družinske molitve rožnega venca v milostnem letu 2017.

DSCN3497

 

Več kot stoletje je že, kar se na Slovenskem obhajajo šmarnice, vsakodnevna majska pobožnost v čast Mariji. Pobožnost imenovano po majniških cvetlicah, šmarnicah, so kmalu pričeli opravljati tudi izven cerkve: pri kapelicah in znamenjih. V Dražgošah smo se majnika ob nedeljskih popoldnevih družili ob Tinetovem kozolcu, Lojzetovi kapelici, Rovtarjevem križu in pri stari cerkvi sv. Lucije. Pozorno poslušanje šmarničnega branja, molitev in ljudsko petje nas vernike pod Dražgoško goro še bolj povezuje in združuje.

Renata Valh Pintar

nasl

 

Na binkoštno nedeljo, 4.junija 2017, je bilo v Dražgošah slovesno. Potekal je blagoslov novega znamenja sv. Jožefa in prenovljene okolice ter odprtje edinstvene razstave v Selški dolini. Oporni zid na parkirišču pred cerkvijo namreč krasi nova čudovita razstava izbranih fotografij in dokumentov iz zgodovine in življenja župnije. S to razstavo smo pričeli celoletno pripravo na 50. obletnico posvetitve nove cerkve v Dražgošah. Vabljeni, da postojite ob novem znamenju sv. Jožefa in si ogledate razstavo, ki je ob nesebični pomoči domačinov delo Barbare Debeljak, Mince in Bojana Rihtaršiča ter župnika Tineta Skoka.

Renata Valh Pintar

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Razstava ob prihajajoči 50. obletnici posvetitve nove cerkve v Dražgošah, foto: Janez Bogataj.

Na VELIKI ČETRTEK bodo maše v vseh treh župnijah ob 19. uri. Nato ste lepo vabljeni k molitvi z Jezusom na Oljski gori.
Nabirka velikega četrtka bo namenjena prosilcem, ki se zatečejo po pomoč na našo župnijsko Karitas.


Na VELIKI PETEK je strogi post.
Ob 7. uri povabljeni v cerkev v Železnike k molitvi brevirja in začetku devetdnevnice Božjega usmiljenja, ki traja do praznika Božjega usmiljenja na belo nedeljo.
Ob 15. uri, ob uri Jezusove smrti, bomo z veroučenci pri cerkvi sv. Frančiška molili križev pot.
Z obredi velikega petka pričnemo v vseh treh župnijah ob 19. uri.
Darovi velikega petka, ki jih boste oddali v skrinjico, bodo namenjeni Cerkvi v Sveti deželi.

Na VELIKO SOBOTO bo ob 7. uri zjutraj v vseh treh župnijah blagoslov ognja in vode. Ves dan ste povabljeni k molitvi pri božjem grobu.

Blagoslov velikonočnih jedil

Železniki:
ob 14.30 pri Dermotovi kapelici (Na plavžu),
ob 15.00 v župnijski cerkvi,
ob 15.30 pri kapelici Kristusa Kralja,
ob 16.00 v župnijski cerkvi.

Zali Log:
ob 11.00: pri Demšarju v Martinj Vrhu,
ob 11.30 pri Frančkovih v Martinj Vrhu,
ob 12.00 pri Blegoških v Grapi,
ob 13.30 pri Čemažarju v Potoku,
ob 14.30 v župnijski cerkvi.

Dražgoše:
ob 15.00 v župnijski cerkvi.

Velikonočno praznovanje

VELIKONOČNA VIGILIJA, najslovesnejše bogoslužje vsega cerkvenega leta, bo v vseh treh župnijah ob 20. uri. Med prinašanjem velikonočne sveče v nerazsvetljeno cerkev ter med izpovedjo vere bodo ministranti z velikonočno svečo prižgali vaše sveče, ki jih v ta namen prinesite s seboj.

VSTAJENJSKA PROCESIJA in slovesna VSTAJENJSKA MAŠA se bo v Železnikih začela že ob 6. uri, v Dražgošah ob 8. uri in na Zalem Logu ob 9. uri.
Ofer za župnijske potrebe bo v vseh treh župnijah pri velikonočni vigiliji in pri vseh velikonočnih mašah. Že vnaprej za vsak vaš dar Bog povrni!

VELIKONOČNI PONEDELJEK je praznični dan. Maše bodo po nedeljskem razporedu.

V času praznikov ni uradnih ur. V nujnih primerih pokličite po telefonu ali pa se oglasite po maši. Hvala za razumevanje!
Letos bo za pomoč pri bogoslužju za velikonočne praznike prišel v župnijo Zali Log g. Matjaž Celarc.

n

 

Spomin na slavnostni prihod Jezusa v Jeruzalem, prikliče naše družine skupaj, da se lotimo tavelke butare. Fantje in možje se odpeljemo na Primorsko po 6 do 7, 120 litrskih vreč bršljana, naberemo naročje vrbovih in cipresnih vej. Včasih tudi resje in dren, ko cveti. Smrekov sušec nam vsako leto priskrbi g. Franc Gortnar, vsaj 8 m dolgega. Oljčne veje pripelje g. Janez Selan.
V soboto pričnemo s sestavo butare. Najprej okrasimo vrh, razpolovimo šibe za povezovanje, navežemo bršljan, ki ga je vsako leto približno 600 prostorskih litrov. Brez pomaranč ne gre, letos jih imamo 12. Žene pripravijo pijačo in jedačo, da se vmes malo okrepčamo.
Na cvetno nedeljo pa zares. Vsi smo na trnih. Otroci komaj čakajo na našo procesijo z butaro, starejši pa v skrbi, da bi vse potekalo dobro in da se nam med postavljanjem butara nebi prelomila.
Tudi letos je šlo vse lepo. 9,6m visoko butaro smo uspešno zagozdili, z božjo pomočjo in Bogu v čast.
Vsako cvetno nedeljo je polno ljudi pri sveti maši, ki z zelenjem ponazarjamo dogodke izpred 1984 let. Bodimo veseli in zadovoljni kristjani. Naredimo še lepši svet, tudi takšnega kot je bil danes, s hozana in molitvijo na ustih.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Butara za cvetno nedeljo.

Janez Marenk

 

nasl
Ob dogovorjeni uri smo se odpeljali v deževno jutro proti Slovenskim Konjicam in naprej v dolino Svetega Janeza Krstnika do Žičke Kartuzije, samostana ustanovljenega leta 1160, kamor so prišli beli menihi iz Francije. To ozko dolino so izbrali zaradi vode, samote in miru. Menihi tega redu so preživeli večino časa vsak v svoji celici, kjer so molili, delali in meditirali. Srečevali so se le v cerkvi, ki je danes v ruševinah in še sedaj deluje impozantno v svoji romanski in poznejši gotski predelavi. Danes je dobro ohranjen le nadstropni arkadni trakt, kjer nam je vodnica razložila zgodovino tega mogočnega kompleksa. Pozneje smo se ogledali še muzej in vse o življenju teh zelo izobraženih menihov, ki so medse sprejemali le take, ki so bili vešči jezika in pisanja. Posvečali so se rokopisom, inkunabule, pisanja na pergament in vsem znanstvenem delom tedanjega časa ter petjem koralov. Danes je znanih 120 njihovih srednjeveških zapisov – shranjeni so v Gradcu. Po zgodovinskem viru je v najboljših časih njihova knjižnica vsebovala 2000 knjig. Ukvarjali so se tudi z zdravilstvom in zeliščarstvom. Ohranjenih je še nekaj poslopij, ki so jih uporabljali za gospodarstvo, pokopališka kapela, obrambni stolp z delom zidu in najstarejša gostilna imenovana Gastuž.

marijafatima 1

 

Zimski oratorij za otroke od 1. do 6. razreda iz vseh treh župnij bo potekal 27. in 28. 2. v Davči.
Otroci se bodo ob fatimskih pastirčkih poglobili v vsebino Marijinih prikazovanj v Fatimi leta 1917. Prijave sprejemamo do nedelje, 19. 2., oziroma do zapolnitve mest. Število je omejeno na 35.

Prijavnica

7

 

Na sveti božični večer smo uprizorili zgodbo, ki nam je prikazala, kako je BOG z nami usmiljen in dober, ko nam po Mariji pošilja Odrešenika.

Marija v svoji preprostosti in ponižnosti, zaupanju v Božje varstvo ob vseh nevarnostih na poti pokaže zgled nam vsem. Tudi roparji so ob Njej spoznali, da pot po kateri so hodili ni prava. Saj se je v njih zbudila slaba vest. Marijino sporočilo, da prihaja Odrešenik, ki prinaša mir, ljubezen in toplino se je v njihovih srcih nekaj zgodilo. Kot tudi pastirju Boltiju, ki je pokazal pot do Betlehemske votline je pripovedoval pastirjem, kako mu je bilo lepo ob Mariji in Jožefu, da sta sveta človeka. Marija obljubi, da bo molila za vse.Tako je tudi danes, da odprimo, povabimo Jezusa v naša srca in prosimo Marijo za pomoč, ki je naša priprošnjica.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Sveti božični večer - Železniki 2016, foto: Matic Megušar

 

Valerija Megušar

 

V četrtek, 22.12. 2016, ob 15. uri, vas vabimo v Kulturni dom Železniki, kjer bodo otroci Antonovega vrtca uprizorili božično zgodbo.

Vljudno vabljeni!

AV sv druzina 2016

 

Go to top