lucka

V nedeljo pred praznikom sv. Lucije, 9. 12., vabljeni na romarski pohod z lučkami v okviru praznovanja 50. obletnice posvetitve župnijske cerkve sv. Lucije v Dražgošah (1968–2018).

Začetek bo ob 16.30 pri stari cerkvi, zaključek pa v cerkvi v Dražgošah z litanijami svete Lucije.

Na koncu povabljeni še na druženje s skromno pogostitvijo v prostorih pod cerkvijo.

 

DSC 8681
Pričakovanje Miklavževega prihoda je spodbujalo in še danes spodbuja otroško domišljijo. Skoraj v vsej Sloveniji si rdečo zarjo ob večerih razlagamo »Miklavž peče piškote«. Tako je dobrotnik otrok tudi v nedeljo, 2.12.2018, obiskal Dražgoše. Francka Frakelj in otroci so mu pripravili lep sprejem z igrico. Nato pa so prestrašene otroške oči pogledovale proti izhodu cerkve, kdaj se bo prikazal sv. Miklavž… Prišel je… Otroci so mu zagotovili, da so pridni in da pospravljajo igrače, dokazali pa so tudi, da znajo moliti. Kaplanu je izročil darilo, otrokom pa so angelčki postregli z bonboni. Obljubil je, da pride drugo leto spet.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

Renata Valh Pintar

 

IMG 20181101 171139

 

V soboto, 8. 12., na praznik Brezmadežne po maši ob 18. uri vabljeni v cerkev v Železnike na adventni večer pred Najsvetejšim z molitvijo, pesmimi in duhovnimi mislimi v čast Brezmadežni, ki ga pripravljajo župnijski sodelavci kot odgovor na povabilo papeža Frančiška k širjenju evharistične kulture z pogostim češčenjem Najsvetejšega zakramenta.

 

SBP plakat 2018 2019

 

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje, v katerega so vključeni predšolski otroci in njihovi starši, osnovnošolski veroučenci, deluje pa tudi nekaj skupin odraslih bralcev. Namen dejavnosti je spodbujanje branja kakovostnih knjig z duhovno (krščansko ali splošno etično) tematiko. Po zgledu bl. Antona Martina Slomška SBP prinaša pester izbor književnih naslovov, naravnanih k temu, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«.

slavilna molitev najsvetejse

Vabljeni na slavilno molitev mladih pred Najsvetejšim, ki bo v sredo, 7. novembra po maši ob 18.30 v cerkvi v Železnikih. Molitev bodo s petjem, igranjem in slavljenjem oblikovali mladi iz otroško-mladinskega pevskega zbora.

Za tistega, ki spremlja mlade v veri, je bistveno, da ima izkušnjo doživljanja Boga, saj je le tako lahko zares znamenje za druge. Pomembno je, da o veri govorimo kot o odnosu.

»Vera pomeni vstopiti v osebni odnos z Bogom. Ampak če želim vstopit, moram Boga srečat. Zaradi tega je pomembno ustvarjat tista okolja, kjer mladi lahko danes srečajo Boga. Ta okolja so ali mladinske skupine, ali svetopisemske skupine, ali molitvene skupine.«

»Zanimivo je, da so mladi na sinodi mladih zelo veliko poudarjali molitev. Zakaj se bojimo mlade povabit k molitvi. Ravno to je tista pot, ko mlad začuti bližino Boga in to je tisti trenutek, ko mlad začuti, kako ga Bog sprejema … Bog ima čas za vsakega od nas. Pomeni, da nas vsakega čaka na določenem križišču ali na določeni točki našega življenja.«

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ, slovenski delegat na sinodi mladih v Rimu oktobra 2018

 

5474 R 1140a 9c77f4c07ca653b34de8cfc6fe686c4b

Avtorske pravice: Gorenjski muzej
https://www.kamra.si/mm-elementi/item/zelezniki.html
Vir: Železniki [Slikovno gradivo] / Avgust Blaznik. - Železniki : Gabrijel Thaler, [ok. 1900]. - 1 razglednica ; 9 x 14 cm

 

IMG 20181025 181757

 

Vsaj tovaršov Bog se smili,
varuj vedno vas zvesto,
de za me bote molili,
ko v černo grem zemljo.

  

Letos obhajamo 100-letnico konca prve svetovne vojne. Ob tej obletnici je zgodovinska skupine župnije Železniki skupaj z Občino Železniki in Krajevno skupnostjo Železniki postavila spominsko ploščo padlim v prvi svetovni vojni iz župnije Železniki. Spominska plošča je nameščena na fasadi apside cerkve sv. Frančiška Ksaverja na pokopališču v Železnikih.

Vabljeni k blagoslovu, ki bo v petek, 2. 11. 2018.

Ob 16. uri bo pri sv. Frančišku Ksaverju maša za vse žrtve prve svetovne vojne in po njej blagoslov spominske plošče.

 

Mašo in blagoslov bo vodil škofjeloški dekan Gregor Luštrek. S petjem bo sodeloval oktet Mi iz Mengša.

DSC 1697

V nedeljo, 4. 11. 2018, smo imeli v Železnikih že 27. tradicionalno dobrodelno prireditev s tombolo, ki jo organizirajo župnije Selške doline pod okriljem župnijske Karitas Železniki v sodelovanju z župnijsko Karitas Selca in organizatorko Mirjam Tolar.

Denar, zbran od prodaje tombolskih kartic in nakazil, smo letos namenili misijonu v Peruju, kjer delujeta misijonarja škof Anton Gerard Žerdin in s. Andreja Godnič. Njuno delovanje in prizadevanja nam je na tomboli prestavila gostja gospa Milena Pačnik.

Dobitkov je bilo tudi letos zelo veliko; od drobnih malenkosti, kot so svinčniki, obeski, beležnice, majice, rože, slušalke ... pa do bogatih tombol, kot so indukcijska plošča (Mizarstvo Zupanc), pet dni bivanja v apartmaju Terme čatež (Domel), sokovnik in TV (Philips) in ključek kravice Liske (Kmetija pr`Demšarji).

Tombolo je s petjem popestril Stična Bend, otroke pa je pozabaval in razmigal čarodej Mare Čare. Prireditev je povezovala Minca Rihtaršič. 

 

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

Hvala vsem donatorjem in prostovoljcem, brez katerih tombola ne bi uspela. Drugo leto pa se spet vidimo!

Napisala: Mirjam Tolar
Foto: Katarina Černe

 j

V nedeljo, 7. oktobra 2018, smo se ob 10.00 uri zbrali pri sv. maši, ki je bila posebej namenjena starejšim in bolnim iz naše župnije. V naši župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika v Železnikih smo ob maševanju našega g. kaplana Bernarda in sodelovanju sodelavk Župnijske KARITAS, starejših in domačega pevskega zbora, imeli priložnost prejeti zakrament spovedi, bolniškega maziljenja in Rešnjega Telesa. Sv. maša je bila lepo obiskana.

Slavje smo po sveti maši nadaljevali s kosilom in srečanjem v župnišču. Vsako leto pripravimo kratek kulturni program. Letos nas je s harmoniko razvedril mladi Tine Štibelj iz Selc. Pojedli smo odlično kosilo, poslušali recitacije in se predvsem veliko pogovarjali. Prijetno druženje so nam posladkali še dobri piškoti in pecivo pridnih gospodinj ter domače grozdje.

Lepo smo se imeli. Veseli smo vseh, ki se odzovejo našemu vabilu in pridejo tudi v župnišče na druženje, saj več nas je, lepše je. Skorajžite se tudi »mlajši starejši« in se nam pridružite.

Lepo povabljeni!

Fotografije si lahko ogledate v galeriji srečanje starejših 2018

Mateja Tušek
Tajnica ŽK Železniki

20180916 141919

Sončen župnijski dan, ki je potekal pri ruševinah stare dražgoške cerkve v nedeljo, 16. septembra 2018, smo začeli z litanijami Matere Božje. Župnik Tine Skok se je ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne spomnili vseh padlih iz Dražgoš v tej vojni. Pohvalil je plemenito dejanje naših prednikov, ki so žrtvam te vojne na starem dražgoškem pokopališču na častnem mestu postavili spominsko obeležje.

V luči 100. obletnice konca prve svetovne vojne smo se spomnili tudi na lansko 100. obletnico fatimskih dogodkov, ko se je Božja Mati Marija v svojih prikazanjih leta 1917 na tri pastirčke obrnila z naročilom naj molijo rožni venec in širijo to molitev, da bi svetu izprosili mir. Tako smo tudi mi bogoslužje zaključili z molitvijo desetke rožnega venca. Molitev za mir so vodili vsi zbrani otroci in se pridružili zgledu fatimskih pastirčkov.

Popoldne smo nadaljevali ob dobri hrani z žara, sladicah in pijači. Otroci so nestrpno pričakovali tombolo in si ogledovali dobitke. Nagrade so bile podeljene, mi pa smo polni novih vtisov in veseli novega znanstva, z nami je bil tudi novi kaplan Bernard Rožman, zaključili dan.

Renata Valh Pintar

2016 05117 Foto Vojko Ivancic


Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. 8, bomo, kakor vsako leto, obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji. Da bomo prejeli čim več duhovnih sadov, se na ta največji Marijin praznik in na samo posvetitev pripravljamo z devetdnevnico, ki smo jo začeli 6. avgusta. Vsak dan zmolimo desetko rožnega venca: ki je tebe, Devica, v nebesa vzel. Posamezniki in družine povabljeni k duhovni pripravi na praznik in na posvetitev Mariji.

Ta dan je za župnijo Zali Log največji praznik, saj praznuje zavetnica župnije Marija Vnebovzeta.
Na predvečer, 14. avgusta, ob 19.30 uri bo sveta maša in po njej procesija z Marijinim kipom in lučkami po vasi.

Na paznik, 15. 8., bodo svete maše v vseh treh župnijah po nedeljskem razporedu. Na Zalem Logu bo slovesna romarska sv. maša ob 9. uri.

Povabljeni Marijini častilci od blizu in daleč!

Obnovitev posvetitve Božji Materi Mariji

Avgusta kristjani z veseljem praznujemo Marijino vnebovzetje. Takrat so Marijina svetišča polna romarjev, tudi župnijske cerkve so praznične. Letos bomo praznik obhajali ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki jo je papež Benedikt XV. imenoval »nekoristna morija«. Tudi med našimi ljudmi je zahtevala zelo veliko žrtev.

Letos mineva tudi 75 let, odkar je škof Gregorij Rožman 30. maja 1943 sredi divjanja druge svetovne vojne in bratomorne revolucije v ljubljanski stolnici pred milostno podobo Marije Pomagaj z Brezij slovesno posvetil ljubljansko škofijo in slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Dan pred tem je bila spokorna slovesnost na rakovniškem trgu, kamor je škof z verniki poromal bos in s križem v roki. Zbralo se je nad 25.000 ljudi. Škof se je zavedal, da je za dober uspeh posvetitve potrebna dobra molitvena priprava. V skladu z Marijinim naročilom trem vidcem v Fatimi je škof Rožman določil, naj se slovenski narod pripravlja na posvetitev s petimi prvimi sobotami.

Mineva pa tudi pet let, odkar sredi nas, v svoji stolni cerkvi, končno počiva izmučeno in nestrohnjeno srce našega trpečega škofa dr. Gregorija Rožmana, ki je vodil našo škofijo v najtežjih časih in bolj kot kdorkoli drug razumel in sodoživljal tragedijo slovenskega naroda zaradi tuje okupacije in domače bratomorne vojne, ki jo je zanetila komunistična revolucija. Da bi rešil narod, ga je škof po skrbni pripravi izročil v srce Brezmadežne Device.

Zato bomo na slovesni in zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja po vseh naših župnijah in pri vseh svetih mašah še bolj goreče obnovili posvetitev našega naroda Božji Materi Mariji, saj se nam vedno znova razodeva kot Kraljica miru, ki nas spodbuja k molitvi in delu za mir. Prosili jo bomo, naj našim voditeljem in vsem nam izprosi potrebne modrosti, da bi odločitve vedno sprejemali ob misli na skupno dobro in za prihodnost našega naroda.

povzeto po: Sporočila Slovenskih škofij, avgust 2018 in župnik v Stari Loki Alojz Snoj, avgust 2013

Go to top