sprejem ministrantov 2

 

Na praznik Brezmadeženega spočetja Device Marije, 8.12. 2017 smo pri večernih svetih mašah v vseh treh župnijskih občestvih medse sprejeli nove ministrante. Ta dan tudi gospod nadškof v posebno Marijino kongregacijo sprejme nove bogoslovce. Po zgledu Marije bogoslovci, duhovniki pa tudi vsi najbližji oltarni pomočniki - ministranti, rečemo Bogu svoj DA, to je svojo pripravljenost služiti Božjemu kraljestvu. Verujemo, da nam Marija pri tem pomaga s posebnimi milostmi, zato se izročamo Njeni pomoči in varstvu.

 

sprejem ministrantov 1


V Zalem Logu smo se veselili sprejema Miha Demšarja. V Dražgošah Tineta Pintarja, Miha Lušina, Urha Luznarja ter Vida Šolarja. V Železnikih pa Urbana Šuštarja in Tobija Zupanca.

 

sprejem ministrantov 3


Čestitamo vsem novim ministrantom! Vsi skupaj smo odgovorni, da z molitvijo in dobro besedo ustvarjamo pogoje, da bomo imeli vedno lepo število ministrantov in duhovnih poklicev.


Kaplan Blaž

lucka

 

V soboto pred praznikom sv. Lucije, 9. 12., vabljeni na romarski pohod z lučkami, ki ga pripravljamo v okviru praznovanja 50. obletnice posvetitve nove župnijske cerkve sv. Lucije v Dražgošah (1968–2018). Začetek bo ob 18.00 pri stari cerkvi, zaključek pa v cerkvi v Dražgošah z litanijami svete Lucije. Na koncu povabljeni še na druženje s skromno pogostitvijo v prostorih pod cerkvijo.

Bodite primerno opremljeni in obuti. V primeru dežja ali močnejšega sneženja se zberemo v cerkvi sv. Lucije k zaključnemu delu.

miklavz

Delajmo, delajmo zlata kolesa, 
da se popeljemo v sveta nebesa,
angelci godejo, kar najbolj morejo, 
da se nebesa tresejo.
(slovenska ljudska)


Sveti Miklavž je bil škof v Miri (današnja Turčija), dober mož, o katerem kroži veliko legend. Ena od njih govori o treh hčerah iz siromašne družine, ki jih je rešil sramotne usode, ko jim je ponoči skozi okno porinil tri kepe zlata in jim tako priskrbel doto. Sčasoma je postal najbolj priljubljen zimski svetnik v velikem delu katoliške Srednje Evrope.
V nedeljo, 3. decembra, po sveti maši je obiskal tudi vernike v Dražgošah. Ajda, Urša, Vid, Klara, Špela, Manca, Jakob, Nejc in Tilen so s pomočjo gospe Francke Frakelj pripravili lep uvod v njegov prihod; uprizorili so veselo in poučno igrico s petjem. S posebnim pričakovanjem so ga sprejeli najmlajši. Sveti Miklavž je poudaril je, da so otroci v Dražgošah zdravi in pridni, vzpodbudil jih je, naj se čim več igrajo v naravi in se ne zatekajo k računalnikom in telefonom. Obljubil je, da pride v noči iz 5. na 6. december. Gospodu župniku Tinetu in kaplanu Blažu je podaril medenega »dražgoškega Miklavža«, otrokom pa zvrhan pehar sladkih bonbonov. Zdaj pa hitro nastavit peharje….

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Miklavž.

 Renata Valh Pintar

 

srecanje 2017

V nedeljo, 8. oktobra 2017, smo se ob 10.00 uri zbrali pri sv. maši v naši župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika v Železnikih. Sv. maša je bila posebej namenjena starejšim in bolnim iz naše župnije. Ob maševanju našega g. kaplana in sodelovanju sodelavk Župnijske KARITAS, starejših, skavtov in domačega pevskega zbora, smo imeli priložnost prejeti zakrament spovedi, bolniškega maziljenja in Rešnjega Telesa. Tudi letos se je svete maše udeležilo veliko ljudi.

Slavje smo po sveti maši nadaljevali s kosilom in sproščenim srečanjem v župnišču. Vsako leto pripravimo kratek kulturni program. Letos nas je z recitacijo, pripovedovanjem in petjem razveselila ga. Helena Kuhar. Ob odličnem kosilu smo ob pogovoru, pripovedih in recitacijah preživeli kar nekaj prijetnih uric. Zraven smo se posladkali še s pecivom, ki so ga napekle pridne gospodinje.

Za vse nas je bilo to srečanje nekaj lepega. Zato tudi v prihodnje vabimo starejše in bolne, da se ponovno odzovete na naše vabilo, ki ga vsako leto objavimo v Občestvu. Kar korajžno in lepo povabljeni!

Fotografije si lahko ogledate v geleriji: Srečanje starejših 2017.

Mateja Tušek
Tajnica ŽK Železniki

 

20171014 115716

Celotno občestvo naših župnij čestita ekipi ministrantov iz Zalega Logu, ki je s pomočjo ministrantov iz Dražgoš na nadškofijskem ministrantskem turnirju, v soboto 14.10. v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani osvojila visoko 3. mesto! Fantje so se pomerili proti skupinam, ki prihajajo iz veliko večjih župnij, vendar so s hrabro in srčno igro dosegli čudovit uspeh. Naj jih to še bolj poveže med seboj ter hkrati v ministrantske vrste v vseh naših župnijah privabi nove ministrante!

kaplan Blaž

20171014 115530

 

SKUPINSKA

Na sončno soboto, 7.10. 2017 smo se ministranti iz dekanije Škofja Loka zbrali na letnem srečanju. Letos je srečanje gostila sosednja župnija Selca. V župnijski cerkvi smo se najprej predstavili, nato prisluhnili evangeljskemu odlomku ter razlagi in zmolili desetko rožnega venca. Razdelili smo se v dve tekmovalni skupini. Ministranti so se pomerili v ministrantskemu kvizu, ki je letos zajemal znanje o Mariji in svetem zakonu. Tako na kvizu za mlajše kot starejše, so prvo mesto osvojili domači ministranti iz Selc. Istočasno pa je igrišču v Rovnu potekal nogometni ministrantski turnir. Med mnogimi drugimi je sodelovala ekipa iz Železnikov, dve ekipi iz Dražgoš in dve iz Zalega Logu.

Sliši se skoraj neverjetno, saj je finalna tekma ob 12.30 potekala ravno med boljšima ekipama iz Dražgoš in Zalega Logu. Slednji so po napeti tekmi osvojili prvo mesto, Dražgošani pa drugega! To je izjemen uspeh za obe naši mali župniji. Premagali so veliko večje župnije in bodo tako prihodnjo soboto, 14.10. nastopili na nadškofijskem ministrantskem nogometnem turnirju, ki bo potekal v Ljubljani.

ministranti 2017
Še enkrat vse čestitke! Tudi ostale župljane povabimo, da čestitate našim ministrantom za njihovo zvesto pomoč v župniji ter njihovo povezanost, ki je letos obrodila bogate sadove!

Bogu hvala!

Blaž, kaplan

 

tombola 2017 10

 

V nedeljo, 5. 11. 2017, smo imeli v Železnikih že 26. tradicionalno dobrodelno prireditev s tombolo, ki jo organizirajo župnije Selške doline pod okriljem župnijske Karitas Železniki v sodelovanju z župnijsko Karitas Selca in organizatorko Mirjam Tolar.
Denar, zbran od prodaje tombolskih kartic in nakazil, smo letos namenili osebam v gmotnih potrebah v Selški dolini. Na sami prireditvi nam je gostja ga. Alenka Petek iz Karitasa Ljubljana je predstavila delovanje Karitasa, akcije s katerimi se ukvarja in njegovo poslanstvo ter predstavila vrste in načine pomoči, s katerimi pomagajo ljudem v stiski.
Dobitkov je bilo tudi letos zelo veliko; od drobnih malenkosti, kot so svinčniki, obeski, beležnice, majice ... pa do bogatih tombol, kot so timska pustolovska igra pobeg iz labirinta (Labyrinth Ljubljana), ročno izdelan stol (Mizarski studio Pintar), ključek kravice Liske (Kmetija pr`Demšarji) in tandemski polet s padalom (Gašper Prevc).
Tombolo sta popestrila brata Nejc in Blaž Podobnik iz dueta Po drugi strani, otroke pa je pozabaval in razmigal čarodej Jole Cole. Prireditev je povezovala Minca Rihtaršič.
 
Fotografije si lahko ogledate v galeriji: Tombola 2017

 

Hvala vsem donatorjem in prostovoljcem, brez katerih tombola ne bi uspela. Drugo leto pa se spet vidimo!

Napisala: Mirjam Tolar
Foto: Roman Megušar 

DSC 1360

»Stojmo trdno kakor hrast na poljani,
ki je pripravljen na sunke vetra z vseh strani.«
ANTON VOVK

»GOREČI« VEČER V DRAŽGOŠAH

Petkov večer, 20.10.2017 je bil nekaj posebnega; čudovit in nabit s spomini.
Zbrali smo se v cerkvi v Dražgošah pri sv. maši, ki sta jo v spomin na blagoslov temeljnega kamna cerkve (18.10.1964) darovala domači župnik in prelat Anton Slabe. Maša je bila darovana v čast Marijinemu brezmadežnemu Srcu, saj je takratni župnik Maks Ocepek začetek gradnje in obnovo župnije posvetil prav fatimski Materi Božji.
Po maši smo si v dvorani pod cerkvijo v Dražgošah najprej ogledali 3D prikaz nekdanjega središča Dražgoš. Kratek predstavitveni video je zasnoval domačin Dejan Zupanc, ki pripravlja virtualni sprehod po starih Dražgošah in notranjosti nekdanje romarske cerkve. Osrednji del večera pa je bila predstavitev dokumentarnega filma o nadškofu Antonu Vovku-Goreči škof. Dokumentarni film zajema njegovo celotno življenje od rosnih let v Vrbi do škofovanja v Ljubljani.  Na Antona Vovka so še vedno živi spomini kot na škofa birmovalca, škofa z veliko postavo in mogočnim glasom ter škofa, ki so ga zažgali, hkrati pa ga nastopajoči v filmu opisujejo kot pogumnega, odločnega in ljubečega. Ob koncu večera sta nam dolg in zahteven proces ustvarjanja dokumentarcev orisala režiser David Sipoš ter scenarist Rok Andres. Prelat Anton Slabe, član Vovkovega odbora, pa beatifikacijski postopek za razglasitev Vovka za svetnika katoliške Cerkve. Večer, ki sta ga pripravila ŽPS in KTD Dražgoše se je nadaljeval ob sproščenem klepetu domačinov z gosti ob sladkih dobrotah.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Ogled filma "Goreči škof".

Renata Valh Pintar

 

 

SBPplakat2017 crop

 

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje, v katerega so vključeni predšolski otroci in njihovi starši, osnovnošolski veroučenci, deluje pa tudi nekaj skupin odraslih bralcev. Namen dejavnosti je spodbujanje branja kakovostnih knjig z duhovno (krščansko ali splošno etično) tematiko. Po zgledu bl. Antona Martina Slomška SBP prinaša pester izbor književnih naslovov, naravnanih k temu, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«.

web luka2017 zeleznik

 

Župnija Železniki in Rafaelova družba vabita na recital sakralnih pesmi, ki ga posvečamo jubileju ob 100. obletnici zadnjega prikazanja Device Marije v Fatimi.

Recital bo ob spremljavi pianista in organista Diega Licciardija izvajal eden najboljših svetovnih opernih pevcev basbaritonist Luka Debevec Mayer.

Njegovemu žametnemu glasu je vredno prisluhniti, saj ga odlikuje izredna pevska tehnika, posebej pa nas prevzame z občuteno zapetim pianom, ki kljub skorajšnjemu šepetu ohrani zven, jasnost in čistost.

Luka Debevec Mayer je po rodu argentinski Slovenec, v Argentini sodeluje s svetovno znano operno hišo Colón, Argentinsko združenje glasbenih kritikov pa mu je v sezoni 2004, 2009 in 2014 podelilo nagrado za najboljšega pevca Argentine.

Vabljeni v cerkev sv. Antona Puščavnika v Železnike v petek 13. oktobra.
Ob 18. uri bo molitev rožnega venca pred Najsvetejšim na fatimski način.
Ob 19. uri bo maša, pri kateri bodo sodelovali pevci domačih pevskih zborov.
Po maši ob 19.45 bo koncert sakralne glasbe, povezane z duhovnimi mislimi.

Vstop je prost, v nabiralnik boste lahko darovali za pokritje stroškov koncerta.

 

Go to top