tridnevje

 

Bogoslužje velikega tedna nas usmerja v največjo skrivnost naše vere, v Kristusovo vstajenje. Vrhunec velikega tedna je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velikonočna vigilija na veliko soboto, ki nas uvede v veliko noč.


»Nato je vlil vode v umivalnik in začel učencem umivati noge in jih brisati s platnom, s katerim je bil opasan.« (Jn 13,4) Jezus nam je na veliki četrtek podaril dva velika darova: zakrament mašniškega posvečenja in zakrament evharistije. Večerno sv. mašo ob 19. uri v Dražgošah, je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.
»Roke in noge so mi prebodli, vse svoje kosti bi mogel prešteti.« (Ps 22,17). Obred velikega petka v čast Gospodovemu trpljenju in smrti nam pomaga, da se lažje poglobimo v Jezusovo krvavo daritev na križu. Obrede velikega petka smo obhajali v vseh treh župnijah ob 19.uri. V župniji Dražgoše je od velikega petka do velike noči pomagal jezuit p. Peter Lah.
Na veliko soboto ob 20. uri zvečer smo v vseh treh župnijah začeli s praznovanjem Velikonočne vigilije. To je noč, ko v molitvi, premišljevanju Božje besede in ob petju pričakujemo Kristusov prehod iz smrti v življenje. »Kjer je luč, je življenje. Jezus o sebi reče, da je luč sveta in nam s svojim vstajenjem daje življenje, možnost, da smo duhovno živi.« (iz pridige g. župnika Tineta Skoka).
Ni velikonočnega praznovanja brez velikonočne procesije, ki je izpoved vere v vstalega Gospoda in izraz velikonočnega veselja. To veselje in radost smo na velikonočno jutro doživljali v vseh treh župnijah. Naj nas vse, vstali Gospod napolni z milostjo in opogumi za pričevanje. "Ne bojte se! Kristus je vstal!" (papež Frančišek). Vesela Aleluja!

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Velikonočno tridnevje

Go to top