naslovna

 

En teden po Veliki noči, na nedeljo Božjega usmiljenja, je romarska maša v Suši. V cerkvico, ki je zgrajena na trdni skali in skrita v zavetju gozda, pridejo romarji iz Zalega Loga in drugih bližnjih župnij. Pridejo k Mariji, Loretski Materi Božji, ki v rokah drži Jezusa in nam ga ponuja kot najmočnejšo oporo, ko hodimo po poti odrešenja, ponuja nam njegovo brezmejno usmiljenje, ki želi razliti ljubezen prav na vsakega človeka.

Današnjo nedeljo je Bog blagoslovil z lepim vremenom, zgovorno Božjo besedo, z ljudmi, ki so prišli k Mariji, da bi bili vsaj za nekaj trenutkov, kakor eno srce in ena duša. Med nas je prišel pater Peter Lah, ki nam je v svojem nagovoru zaželel pogum in moč, da bi si upali verovati v Jezusa Kristusa, v njegove rane, ki Tomažu in nam sporočajo, da je Bog močnejši od zla. Vztrajno darovanje, hoja za Jezusom, je način življenja, ki je močnejši od vseh drugih. Ne bojmo se biti Kristjani, čeprav se okolica spotika ob nas in nas rani. Bog ne vzame trpljenja, ampak uniči smrt. Tomaž je veroval, ker je videl, da tisti, ki so ga pribili na križ živi. In vera, ki nam jo daje Bog, je moč, da znamo ljubiti drugega, tudi takrat kadar je težko. Je spodbuda, da zmoremo deliti, ker tam , kjer si ljudje delijo je za vse dovolj in da zmoremo spoznati in vzeti le tisto, kar potrebujemo in ne tistega, kar želimo.

Po maši so romarji poklepetali in se potem kmalu odpravili vsak na svoj dom. Cerkvica na pečini je zaklenila svoja vrata. Marija, ki drži v naročju Jezusa, pa ni zaklenila svojega srca, želi, da živimo z mirom v srcu in zaupanjem ter vero v Božje usmiljenje. Zato se ne bojmo dotakniti Jezusovih ran, ker ne le Tomažu, ampak slehernemu izmed nas kliče »Mir vam bodi«! 

Fotografije si lahko ogledate v galeriji sv. maša v Suši, foto: Jana Gaser

Jana Gaser 

 crta

POPOLNI ODPUSTEK:
Apostolska penitenciarija je na prošnjo delegata za svetišče v Loretu, nadškofa Tonuccia z dne, 24. januarja 2014, v moči pooblastil svetega očeta Frančiška, za blagor duš in povečanje vere vernikov, podelila popolni odpustek, ki ga lahko darujejo tudi kot prošnjo za duše v vicah, pod primerno izpolnjenimi običajnimi pogoji (zakramentalna spoved, sprejem sv. obhajila, molitev po namenu sv. očeta) vsem, ki bodo kot romarji obiskali svetišče Loretske svete hiše ali drugo cerkev, kjer se posebno časti Loretska Mati Božja (pri nas v Suši) in tam pobožno molili molitev k Sv. Družini, ki jo je napisal sv. oče Frančišek, za dober uspeh škofovske sinode, ki bo potekala meseca oktobra na temo družina in zakrament sv. zakona.
Starejši ljudje, bolniki in vsi tisti, ki ne morejo od doma zaradi resnega razloga, se romarjem duhovno pridružijo. Popolni odpustek prejmejo pod enakimi običajnimi pogoji ter molijo molitev k sv. Družini na slovesne praznike in na praznike blažene Device Marije.

Dano v Rimu, na sedežu Apostolske Penitenciarije, dne 25. marec 2014.
Mauro card. Piacenza, veliki penitenciarij

 

Paenitentiaria apostolica - Apostolska penitenciarija (Odlok št. 63/14/I)

Spletna stran Loretske hiše

 

Go to top