2016 05117 Foto Vojko Ivancic


Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. 8, bomo, kakor vsako leto, obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji. Da bomo prejeli čim več duhovnih sadov, se na ta največji Marijin praznik in na samo posvetitev pripravljamo z devetdnevnico, ki smo jo začeli 6. avgusta. Vsak dan zmolimo desetko rožnega venca: ki je tebe, Devica, v nebesa vzel. Posamezniki in družine povabljeni k duhovni pripravi na praznik in na posvetitev Mariji.

Ta dan je za župnijo Zali Log največji praznik, saj praznuje zavetnica župnije Marija Vnebovzeta.
Na predvečer, 14. avgusta, ob 19.30 uri bo sveta maša in po njej procesija z Marijinim kipom in lučkami po vasi.

Na paznik, 15. 8., bodo svete maše v vseh treh župnijah po nedeljskem razporedu. Na Zalem Logu bo slovesna romarska sv. maša ob 9. uri.

Povabljeni Marijini častilci od blizu in daleč!

Obnovitev posvetitve Božji Materi Mariji

Avgusta kristjani z veseljem praznujemo Marijino vnebovzetje. Takrat so Marijina svetišča polna romarjev, tudi župnijske cerkve so praznične. Letos bomo praznik obhajali ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki jo je papež Benedikt XV. imenoval »nekoristna morija«. Tudi med našimi ljudmi je zahtevala zelo veliko žrtev.

Letos mineva tudi 75 let, odkar je škof Gregorij Rožman 30. maja 1943 sredi divjanja druge svetovne vojne in bratomorne revolucije v ljubljanski stolnici pred milostno podobo Marije Pomagaj z Brezij slovesno posvetil ljubljansko škofijo in slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Dan pred tem je bila spokorna slovesnost na rakovniškem trgu, kamor je škof z verniki poromal bos in s križem v roki. Zbralo se je nad 25.000 ljudi. Škof se je zavedal, da je za dober uspeh posvetitve potrebna dobra molitvena priprava. V skladu z Marijinim naročilom trem vidcem v Fatimi je škof Rožman določil, naj se slovenski narod pripravlja na posvetitev s petimi prvimi sobotami.

Mineva pa tudi pet let, odkar sredi nas, v svoji stolni cerkvi, končno počiva izmučeno in nestrohnjeno srce našega trpečega škofa dr. Gregorija Rožmana, ki je vodil našo škofijo v najtežjih časih in bolj kot kdorkoli drug razumel in sodoživljal tragedijo slovenskega naroda zaradi tuje okupacije in domače bratomorne vojne, ki jo je zanetila komunistična revolucija. Da bi rešil narod, ga je škof po skrbni pripravi izročil v srce Brezmadežne Device.

Zato bomo na slovesni in zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja po vseh naših župnijah in pri vseh svetih mašah še bolj goreče obnovili posvetitev našega naroda Božji Materi Mariji, saj se nam vedno znova razodeva kot Kraljica miru, ki nas spodbuja k molitvi in delu za mir. Prosili jo bomo, naj našim voditeljem in vsem nam izprosi potrebne modrosti, da bi odločitve vedno sprejemali ob misli na skupno dobro in za prihodnost našega naroda.

povzeto po: Sporočila Slovenskih škofij, avgust 2018 in župnik v Stari Loki Alojz Snoj, avgust 2013

Go to top