12

V soboto, 28. maja, smo pevke in pevci MCPZ župnije Železniki kot predstavniki občine obiskali prijazne gostitelje v hrvaškem mestu Lepoglava. Pridružili so se nam mladi kitaristi Kitarskega orkestra Glasbene šole Škofja Loka in prof. Tone Potočnik.

Obe občini povezuje čipka, ki so jo v Lepoglavo že nekaj stoletij nazaj zanesli menihi pavlinci. Prve vezi med Železniki in Lepoglavo so se stkale maja 2008, ko so člani Turističnega društva Železniki na Mednarodni razstavi čipk na Madžarskem navezali stik s klekljaricami iz Lepoglave. Sledila so vsakoletna druženja, ki se bodo letos poleti okronala s pobratenjem občin Železniki in Lepoglava.  

Pred omenjenim pobratenjem se je v cerkvi Brezmadežnega spočetja blažene Device Marije v Lepoglavi odvil koncert. Pevke in pevci MCPZ Železniki (z zborovodkinjo Martino Šubic in organistom Tomažem Močnikom) smo peli že med mašo, v nadaljevanju pa smo se predstavili z dvema sklopoma pesmi, najprej s cerkvenimi in nato z narodnimi. Koncert so dopolnile tri skladbe, ki so jih pod vodstvom prof. Janeza Goloba zaigrali kitaristi Kitarskega orkestra Glasbene šole Škofja Loka, in orgelska mojstrovina prof. Toneta Potočnika.

Orgle v lepoglavski cerkvi so iz leta 1649, mehanske z desetimi registri in skladnim baročnim zvokom ter ene najstarejših v Evropi. Pravzaprav je celotna cerkev spomenik najvišje kategorije in pravi baročni biser (s 106 različnimi angelčki in žensko, ki ukroti hudiča). V prezbiteriju smo opazili tri zvezde celjskih grofov, saj so cerkev zgradili menihi pavlinci, pavlinski samostan pa je dal zgraditi Herman II. Celjski okoli leta 1400. Ko še ni bil v celoti končan, so ga porušili Turki, vendar ga je ogrski kralj Matija Korvin dal obnoviti. Pavlinci so v Lepoglavi ustanovili prvo javno gimnazijo na Hrvaškem (1582)  in prvo hrvaško univerzo (1647); tukaj naj bi se zagovarjalo približno 75 doktorskih disertacij. Čez dobrih sto let je cesar Jožef II. samostan ukinil, samostan pa so leta 1854 spremenili v kaznilnico, v kateri sta sedela med drugimi Josip Broz – Tito in Alojzij Stepinac, kasnejši kardinal in blaženi. Oblast po drugi svetovni vojni cerkvi ni bila naklonjena in jo je za petdeset let spremenila v skladišče. V tako veličastni cerkvi in na takem kraju molitve je bilo lepo peti, vsa zahvala pa gre tudi gostoljubnim domačinom.

Kristina Strnad

Fotografije si lahko ogledate v galeriji MCPZ župnije Železniki v Lepoglavi

Avtorja fotografij sta Roman Megušar in Vladimir Ivanuša.

 

Go to top