dan molitve in posta 2016 plakat cr2
Pred dnevom državnosti bomo obhajali devetdnevnico, ki se začne v četrtek, 16. 6., ter konča v petek, 24. 6. V okviru devetdnevnice pred dnevom državnosti bomo molili rožni venec pred Najsvetejšim: Dražgoše, petek, 17. 6., ob 19.30; Zali Log, sobota, 18. 6., po sv. maši ob 8.00 in Železniki, sreda, 22. 6., po sv. maši ob 19.00 – večernice ter rožni venec.
Povabljeni, da se v cerkvi, po domovih in molitvenih skupinah v tem času povežemo v molitveno verigo za našo domovino.
V petek, 24. 6., ob 19. uri povabljeni k maši za domovino, ki bo v župnijski cerkvi sv. Antona v Železnikih, ob 20. uri pa v Kulturni dom na proslavo ob dnevu državnosti.

Iniciativna skupina molitve in posta si že vrsto let prizadeva, da bi z molitvijo in postom pri Bogu izprosila pomoč in blagoslov naši domovini in njenim ljudem. Skupina vsako leto pripravlja molitveno devetdnevnico pred dnevom državnosti ter 24-urno molitev in post neposredno pred samim praznikom. Tako bo tudi letos, ko obhajamo 25. obletnico naše državnosti. Molivci bodo devetdnevnico molili od 16. do 24. junija, zadnji dan pa jo bodo zaključili s 24-urno molitvijo in postom ter s slovesno mašo za domovino v ljubljanski stolnici.
Vesel sem takšnih in podobnih pobud za molitev in post v dobro naše domovine. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je pri nas veliko molitvenih skupin in da ljudje veliko molijo za domovino. To me navdaja z radostjo in tolažbo, da nas Bog tudi zaradi molitve toliko ljudi ne bo pustil samih v naših stiskah in preizkušnjah. Vesel sem tudi zato, ker je molitev vedno znamenje žive in močne vere. Papež Frančišek je v svoji encikliki Luč vere zapisal, da luč vere vernim »ne dopusti, da bi pozabili na trpljenje sveta ... Vera ni luč, ki prežene vsako našo temo, ampak je svetilka, ki vodi naše korake ponoči, in to zadostuje za pot ...« Misel konča z znamenitimi besedami: »Ne pustimo si ukrasti upanja« (LV št. 57). To želim tudi sam.
V encikliki Veselje evangelija pa je papež Frančišek zapisal: »Sanjam o ‘misijonarski izbiri’, to je misijonskem zagonu, ki je zmožen preoblikovati vse« (VE, št. 27). Ljudje, ki molijo za druge in za svojo domovino, so »Cerkev z odprtimi vrati«, so »Očetova hiša, v kateri je prostor za vsakega z njegovim težavnim življenjem« (VE, št. 47).
Geslo letošnje molitvene pobude je Edinost, sreča, sprava. Letošnje geslo vabijo k odpuščanju in zadoščevanju, da bi se Slovenci spravili med seboj in z bližnjimi, znotraj naroda in med narodi, da bi se kristjani zedinili med seboj. Da bi kot posamezniki, kot narod, kot Cerkev in kot civilizacija znali rasti iz svojih korenin in sobivali z drugimi ljudmi, kulturami in različnimi nazori. Da bi drug drugega bogatili in skupaj iskali pot do sreče in veselja. Da bi začeli pri sebi in si prizadevali za osebno spreobrnjenje in s tem postali tudi bolj občutljivi za druge in za dogodke okoli nas. Želim, da bi vsi s hvaležnostjo gledali na 25 let naše države in skupaj gradili njeno in našo srečno prihodnost!

Naj nam pomaga Bog in naša nebeška Mati Marija!

Škof Andrej Glavan

Več informacij: http://nasadomovina.si/

Go to top