svgora

 

V soboto, 11. 6. 2016, smo se že ob 7.00 uri zjutraj zbrali pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika. Pod vodstvom g. župnika in sodelavk ŽUPNIJSKE KARITAS ŽELEZNIKI, se je poln avtobus veselih romarjev, odpeljal novim odkritjem nasproti.

Za romanje starejših smo letos izbrali romarsko božjo pot, Sveto goro nad Solkanom, mesto na gori Skalnici, kjer se je v 16. stoletju pastirici Urški prikazala Marija. V veličastni baziliki s čudovitimi vitraji, smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval naš g. župnik, Tine Skok. Po maši smo si ogledali še tamkajšnji muzej in prisluhnili predstavitvi romarskega središča, kjer je tudi frančiškanski samostan, romarski dom, duhovno izobraževalno središče Tau in restavracija. Navdušeni smo bili nad lepim razgledom, ki se odpira na vse strani.

Opoldanska ura nam je prebudila želodčke, zato smo se odpeljali proti Šempasu, kjer smo na turistični kmetiji Pri Rjavčevih že imeli rezervirano kosilo. Gospodinja Nataša nas je lepo sprejela in posedla za mize na pokritem dvorišču. Tako smo lahko dobro hrano in pijačo uživali na svežem zraku. Zelo smo bili zadovoljni.

Po kosilu nas je v bližnji župnijski cerkvi Sv. Silvestra v Šempasu že čakal tamkajšnji župnik, g. Joško Tomažič. Prijazno nam je razložil zgodovino tudi arhitektonsko zelo zanimive cerkve ter predstavil župnijo.
Okrepčani in zadovoljni smo se povzpeli na avtobus, kjer nas je že čakal šofer Lojze, da nas je varno odpeljal proti domu. Vse je potekalo po načrtu, še vreme smo, kljub slabi napovedi imeli lepo.

Bogu hvala za doživeto romanje!

Mateja Tušek

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Romanje starejših na Sveto goro in Šempas.

Go to top