IMG 3237

Spoštovani,

v imenu vseh se še enkrat zahvaljujemo za vašo dobrodelnost, ki je omogočilo izvedbo rehabilitacijsko-rekreativnih dni oseb z gluhoslepoto.

Na spletni strani društva DLAN (www.gluhoslepi.si) je najti še nekaj utrinkov iz dogodka. Fotografije iz dogodka bodo razstavljene od srede naprej v prostorih Informacijske točke 65+, na Mačkovi ulici 1 v Ljubljani.

Želimo vam uspešno delo in vse dobro.

IMG 0477

Rehabilitacijsko-rekreativni dnevi oseb z gluhoslepoto

Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN je v času od 10. do 13. junija 2016 s pomočjo donatorjev, sofinancerjev in številnih prostovoljcev organiziralo rehabilitacijsko-rekreativne dneve oseb z gluhoslepoto. Ti so potekali v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Štrk pri Ptuju. Pravzaprav v osrčju narave, obdane z neizmerno lepoto in mirom, ki sta nam nudila varnost in nas vedno znova navdihovala.

Osnovni namen tovrstnih aktivnosti in druženj je blaženje socialnih in psihičnih posledic gluhoslepote, med katerimi se na prvo mesto uvršča prav izolacija. Vsaki osebi z gluhoslepoto, torej s hkratno okvaro sluha in vida, vseskozi pomaga podporna oseba - interaktor, ki jo spremlja na vsakem koraku, ji pomaga pri sporazumevanju na njej razumljiv način, pri vključevanju v družbo, izvajanju številnih aktivnosti, usvajanju novih znanj in izkušenj, premagovanju trenutnih stisk in ovir, spoznavanju novih stvari, odkrivanju talentov in razvijanju sposobnosti. Osebe z gluhoslepoto v varnem okolju, ob ustrezni strokovni pomoči, z vidika perspektive moči in ob spoštljivem pristopu zmorejo in znajo izjemno veliko. To vedno znova dokažejo na taborih in skupnih druženjih, ki jih organiziramo znotraj Društva gluhoslepih Slovenije DLAN.

Dnevi na Ptuju so gluhoslepim omogočili, da so se, nekateri prvič v življenju, peljali s kanuji, prvič so poskušali veslati, prvič so spoznavali obliko in trdoto kanujev, prvič so plezali po steni, se preizkušali v lokostrelstvu, prvič so se vključili v družbo sebi podobnih, prvič so se opogumili za uporabo drugih, taktilnih načinov sporazumevanja, ki jim bodo omogočali zanesljivejše pridobivanje informacij, prvič v življenju so srečali voznico avtobusa, kar je bilo izjemno zanimivo in zanje nenavadno spoznanje, prvič so videli bogastvo in blišč gradu Štatenberg, prvič so bili naličeni in na svoj način peli ter plesali do poznih večernih ur, nekateri so prvič razumeli vsebine pesmi, spoznavali nova glasbila in prvič pekli jabolka ob tabornem ognju ... Vse izjemno dragocene in nepozabne izkušnje, ki so jih pridobili, so jih obogatile in jim olepšale dneve. Pester program s številnimi trenutki novih spoznanj, npr. spoznavanja oblike pozlačenih predmetov v gradu Štatenberg, preizkušanja stare blagajne, lasulj bogatašev, spoznavanja lajne in vodne fontane s pomočjo dotikov, iskanja čričkov in pikapolonic v travi, spoznavanja in otipavanja pšenice in koruze na polju, učenja orientacije v novem okolju, okušanja pomurskih dobrot, ter sproščeno vzdušje v varnem in strpnem okolju, sta jim nudila največ, kar pravzaprav lahko.

K slednjemu so veliko prispevali tudi zaposleni CŠOD Štrk pri Ptuju, ki so s svojo srčnostjo, prijaznostjo in izjemnim posluhom za sočloveka znali prisluhniti in ustreči marsikateri želji. Ne le želji po vožnji s kanuji, ponovnem plezanju po steni, pripravi tabornega ognja, temveč tudi po precej drobnih željah, kot je npr. želja po navadnem jogurtu namesto sladice ali dodatni kavi, ki je udeležencem polepšala dan.
Izjemna hvala vsem in vsakemu posamezniku posebej, ki so omogočili izvedbo rehabilitacijsko-rekreativnih dni in tako prispevali k izboljšanju kvalitete življenja oseb z gluhoslepoto. Posebna hvala vsem podpornim osebam – interaktorjem, ki so se z veliko mero potrpežljivosti in srčnosti trudili vzbuditi zanimanje pri posamezniku, ga spodbujati in skupaj z njim premagovati ovire za dosego ciljev ter premikati meje mogočega.

Zapisala:
asist. dr. Simona Gerenčer Pegan,
sekretarka društva

IMG 3176

Prijatelj,

Odpri oči,
odpri roke,
odpri srce.

Pokaže se ti tvoja srčna, srečna stran,
da is član Društva DLAN.

(Misel je zapisala oseba z gluhoslepoto na rehabilitacijsko-rekreativnih dnevih)

Go to top