FILIP TERČELJ3

 

Zadnje srečanje s svetimi tremi kralji.

O modrih z vzhoda, ki so obiskali Jezusa, je med drugim rečeno, da so se po drugi poti vrnili na svoj dom, česar ni pričakoval kralj Herod. S tem so preprečili nov zločin, ki ga je načrtoval zlobni in oblasti žejni voditelj. Duhovnika (Franc Krašna in Filip Terčelj) sta dan po prazniku svetih treh kraljev padla v roke modernim Herodom, ki so se ravno dokopali do oblasti in so brezvestno pobijali vse, kar bi jih lahko oviralo pri njihovem nečednem početju. Ivan Albreht: Filip Terčelj, Družina 2017, str. 247

 

Vabljeni na predstavitev knjige o duhovniku Filipu Terčelju avtorja g. Ivana Albrehta, ki bo v petek, 5. 1. 2018, po maši ob 18. uri v cerkvi sv. Antona v Železnikih.

 

Gospodovo razglašenje (liturgični uvod F. Terčelja)

Najslovesnejši praznik poleg božiča je razglašenje Gospodovo ali sv. trije kralji. Obhajamo ga 6. januarja. Kot prazniška misel ne prevladuje samo prizor iz detinskega življenja Jezusovega, ko so se mu poklonili trije modri temveč se spominjamo ta dan zlasti na one dogodke iz Jezusovega javnega delovanja, v katerih se je človeštvu razodel kot Sin božji. To se je zgodilo pri Jezusovem krstu v reki Jordanu in pri prvem čudežu, ki ga je izvršil v Kani na Galilejskem. Praznik nam predstavlja božje Dete kot večnega Kralja vseh časov in narodov, zato nam Cerkev na ta dan obrača misli v katoliške misijone.

 

prikazala se je zvezda

 

Go to top