romanje starejsih 2018
Kakšen lep dan je bil v soboto, 26. 5. 2018. Župnijska karitas Železniki vsako leto organizira romanje za starejše in bolne iz naših treh župnij: Železniki, Dražgoše, Zali log. Že deseto leto sem pripravila in vodila dogodek in z veseljem lahko rečem, da mi ni žal nobene minute, ki jo porabim za to. Ko vidim vesele in zadovoljne obraze udeležencev, je ves trud stokrat poplačan. Ljudje, ki so v življenju dali skozi že marsikaj, so najboljši sopotniki, kar si jih moreš želeti. Od njih se lahko naučimo marsikaj. Veseli, prijazni, zadovoljni, ne zamujajo, poslušajo, sodelujejo in še kaj...Pod duhovnim vodstvom našega g. župnika pa iz navadnega izleta nastane čudovito romanje…

Letos smo obiskali delček Savinjske doline. V župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Braslovčah smo imeli sveto mašo, ki jo je daroval naš župnik, g. Tine Skok. Po maši nam je tamkajšnji župnik, g. Milan Gosak povedal marsikaj o zgodovini in današnjem življenju v župniji in nam z veseljem razkazal tudi okolico. Kosilo smo imeli v bližnji gostilni Ferlič. Prijazno osebje, odlična hrana in pijača ter čas za klepet, so nam dali novih moči, da smo lahko nadaljevali naše romanje. V Frančiškanskem samostanu Nazarje nas je pričakal pater Andrej, ki nam je razkazal cerkev, Loretsko kapelo in samostansko knjižnico. Videli in slišali smo veliko novega. Na koncu smo v tamkajšnji cerkvi Marijinega oznanjenja Marija Nazaret peli litanije. Naša zadnja postaja je bila cerkev Sv. Frančiška Ksaverija v Radmirju, s čudovito zakladnico mašnih plaščev. Ob občudovanju lepih izdelkov, daril avstrijskega, poljskega, francoskega in neapeljskega dvora, nam je gospa Tončka Brglez postregla z izčrpno razlago.

Bilo je prijetno, mirno romanje, a vendar smo videli in doživeli veliko novega in lepega. Hvala vam romarji! Naslednje leto pa, če Bog da, v Belo krajino :)! Vabljeni!

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Romanje v Savinjsko dolino

Mateja Tušek

Go to top