300000000

Romanje starejših iz naših treh župnij, ki ga vsako leto organizira Župnijska Karitas Železniki, je bilo 11. 5. 2019, na eno redkih sončnih sobot v maju.


Ob sedmih zjutraj smo se odpeljali izpred cerkve sv. Antona Puščavnika v Železnikih, s postankom pa smo bili malo pred 10. uro že pri Treh farah v Rosalnicah. Naš župnik, g. Tine Skok je v severni cerkvi daroval sveto mašo, po maši pa nam je o romarskem kompleksu, ki se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, izčrpno spregovoril g. Primož Bartalanič, župnik v Metliki, kamor spadajo tudi Tri fare.


Najstarejša severna cerkev, ki jo domačini imenujejo gornja, je posvečena Žalostni Materi božji. Notranjost je poslikana s podobami apostolov, evangelistov in prizori iz svetega pisma od stvarjenja naprej ter desetimi Božjimi zapovedmi (biblia pauperum).
Srednja cerkev Glej človek (Ecce homo) je poslikana v močnih, živih barvah (izstopa predvsem modra) s prizori iz življenja svetnikov, v kupoli pa so prizori iz cikla sedmih Marijinih žalosti. Posebna zanimivost je Marijin oltar Pietá. Častile pa so ga predvsem dekleta, ki so iskale primernega moža; še danes pa ga romarke obidejo na kolenih bodisi v priprošnjo bodisi v zahvalo za dobrega moža.


Južna, spodnja cerkev je posvečena Lurški Devici Mariji. V osrednji niši oltarja vidimo Lurško Mater božjo, levo in desno pa stojita sveta Ana in sveti Jernej. Upodobitev slednjega je zanimiva zaradi tega, ker je največji romarski shod v Rosalnicah ravno na Jernejevo nedeljo.
Kosilo smo imeli v 10 minut oddaljenem gostišču, ki se imenuje Hiša dobrega kruha. Prijazno nas je sprejela lastnica, ga. Mojca Kramarič, ki nam je že pri vhodu ponudila belokranjsko pogačo. Na mizah so nas čakali domači piškoti. Kosilo je bilo res izvrstno, od juhe do torte, zraven pa še kozarec Metliške črnine ali soka. Medtem smo imeli dovolj časa za druženje in klepet. Po kosilu nam je ga. Mojca pokazala kako se zamesi, speče in postreže belokranjska pogača, kar je zaokrožilo odlično kosilo s poučnim doživetjem!


Za pot nazaj smo se ustavili v Grškokatoliški cerkvi sv. Cirila in Metoda v Metliki. Sprejel nas je tamkajšnji župnik Mihajlo Hardi, ki se ukvarja tudi z ikonopisjem. Ikone, ki jih izdeluje po Bizantinskem izročilu, je razstavljal tako doma, kot tudi v tujini. Pred odhodom domov smo se pred cerkvijo postavili za skupinsko fotografijo, potem pa smo se že rahlo utrujeni, a polni lepih vtisov in zadovoljni, da smo se imeli tako lepo, odpeljali proti domu.


Hvala g. župniku, sodelavkam in sodelavcem Župnijske Karitas Železniki, predvsem pa romarjem za lepo in doživeto romanje! Vabljeni, da tudi naslednje leto napolnimo avtobus!

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

 


Mateja Tušek

Go to top