Potem, ko so od 12. 3. dalje cerkve zaprte, duhovniki mašujemo zasebno, ne smemo spovedovati in je verouk odpovedan, so  Slovenski škofje 25. 3. na osnovi navodil kongregacije za bogoslužje sprejeli navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v času epidemije. Za naše občestvo velja naslednje:

[1] Do preklica so vse maše samo v Železnikih. Za vse maše in obrede velja navodilo, da jih župnik obhaja sam, v zaprti cerkvi, brez navzočnosti ljudstva.

Župnik in kaplan vsak dan mašujeva po oznanjenih namenih, tretji namen pa je oddan g. Petru Kokotcu, ravnatelju Bogoslovnega semenišča v Ljubljani.

 

Radijski misijon na Radiu Ognjišče

Od 29. 3. do 4. 4. povabljeni na radijski misijon, ki bo potekal na radiu Ognjišče v okviru priprave na velikonočne praznike.

 

Posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu

Ljubljanski nadškof, gospod msgr. Stanislav Zore, bo v ponedeljek 30. 3. ob 21.00 uri na RADIU OGNJIŠČE po končani molitvi rožnega venca, posvetil Jezusovemu in Marijinemu Srcu vse verne Slovence.

 

Prvi petek in prva sobota

3. 4. je prvi petek v mesecu. Obisk bolnikov in ostarelih po domovih je prepovedan, razen v smrtni nevarnosti.

Povabljeni, da tretjo od petih molitev na fatimski način obhajate sami tako, da molite rožni venec s premišljevanji, da iz ljubezni do Boga obudite kesanje (s trdnim sklepom, da čim prej pristopite k zakramentalni spovedi) in da prejmete duhovno obhajilo.

 

Duhovno obhajilo

Kadar ne moremo k svetemu obhajilu lahko molimo naslednjo molitev (če smo zmolili kesanje in obudili ljubezen do Jezusa).

Jezus, verujem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Ljubim te nad vse in te srčno želim prejeti v svoje srce. Ker te sedaj v zakramentu ne morem prejeti, te prosim, pridi duhovno v moje srce. Sprejemam te, kot bi bil tukaj pred menoj in se ti popolnoma predam. Ne dopusti, da bi se kdaj ločil od tebe. Amen.

 

Spovedovanje in bolniško maziljenje

Zaradi prepovedi spovedovanja, naj verniki  v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …). »Kesanje morajo navdihovati nagibi, ki izhajajo iz vere« (KKC 1492). Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe. Če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov (KKC 1452).

Škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave. V smrtni nevarnosti duhovnik lahko podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki odpusti vse grehe.

 

Cvetna nedelja, 5. april [1]

Povabljeni k spremljanju svete maše po TV SLO 2 ob 10.00. Predvidoma ob 11.30 bo na TV SLO 1 tedenski nagovor nadškofa Zoreta.

Duhovniki, zaradi ukrepov ob razglašeni epidemiji, blagoslovljenega zelenja ne smemo deliti ali vam ga na določenem mestu pustiti na razpolago. Zato doma pripravite zelenje (npr. butare) in ga blagoslovite z naslednjo molitvijo:

Blagoslov zelenja

Znamenje križa.

Oče naš.

Blagoslov:

Molimo. O Bog, vate zaupamo, pomnoži nam vero in dobrotno usliši naše prošnje. Danes z zelenjem pozdravljamo Kristusa zmagovalca, naj ostanemo vedno z njim združeni, da bo naše življenje polno dobrih del. Po Kristusu, našem Gospodu.

Nato pokropite zelenje z blagoslovljeno vodo. Lahko tudi preberite odlomek evangelija o Jezusovem prihodu v Jeruzalem. (Mt 21,1-11)

Go to top