Ps23 1200

Slika: Jan van 't Hoff, Jezus, dobri pastir, olje na platno

Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka. Na zelenih pašnikih mi daje ležišče.
K vodam počitka me vodi, mojo dušo poživlja.
(Ps 23)

Tisti čas je rekel Jezus: »Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil;
hodil bo noter in ven in bo našel pašo.«
(Jn 10,9)

Veselimo se, da bomo po sedmih tednih spet lahko skupaj obhajali Gospodovo daritev sv. maše. Na današnjo nedeljo Jezusa Dobrega pastirja pa nam evangelij pokaže pot rešitve: »Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil.« Zato naj nam Jezusove besede ostanejo smerokaz, da v obdobju sproščanja ukrepov na področju življenja iz vere nebi iskali rešitev v nadomestkih, mnogih dodatkih ali ponaredkih, ampak bomo vedno vstopali skozi Njega – Jezusa, ki je naš edini odrešenik. »Nič naj te ne vznemirja, nič naj te ne straši – naj ti zadostuje, da imaš Boga!« Terezija Velika (Avilska).


Slovenski škofje so sprejeli navodila za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah. Povzetek navodil si preberite v novem Občestvu št. 5/1.

V njih boste prebrali, da boste od ponedeljka, 4. 5., dalje spet lahko navzoči pri svetih mašah, vendar pod pogoji, kot sicer veljajo za zbiranje v zaprtih prostorih (razkuževanje rok, zaščita obraznega dela z masko, šalom ali ruto,…, ohranjanje medsebojne razdalje 1,5 m). To pomeni, da bo v cerkvi število ljudi omejeno (člane iste družine naj sedijo skupaj). Zato škofje dovoljujejo, da verniki dolžnost nedeljske svete maše izpolnite tako, da se udeležite svete maše enkrat v tednu na kateri koli dan. Bolniki in ostareli, ki ne morejo v cerkev, ter drugi zdravstveno ogroženi naj sveto mašo spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo ter darujejo Bogu svoje molitve in trpljenje (prim. kan. 1248, § 2 ZCP).

Dovoljeno je samo ljudsko petje. Zato je sedaj, ko sodelovanje pevskega zbora med sveto mašo ni dovoljeno, priložnost da tudi nedeljske in praznične maše poskušamo oblikovati slovesno z ljudskim petjem. Za bralce beril bo knjiga z berili vedno pripravljena na ambonu. Ministranti so z upoštevanjem medsebojne razdalje lahko v prezbiteriju, vendar pa ne pripravljajo oltarja in ne prinašajo darov. Darovanje (pušica) vernikov bo na koncu maše v nabiralnik pri izhodu.

Pod posebnimi pogoji je dovoljeno podeljevanje zakramentov: krst, poroka, prvo obhajilo, bolniško maziljenje. Posebna določila so glede prejema zakramenta svete spovedi (duhovnik bo za spoved na voljo pred mašo v zakristiji lahko pa po dogovoru tudi v drugih terminih). Še vedno pa je odpovedan verouk, srečanja skupin, sestanki in druga srečanja.

 

Prvo obhajilo v Železnikih in na Zalem Logu

Slovesnost bi bila v Železnikih 17. 5. in na Zalem Logu 24. 5., vendar je prestavljena na kasnejši čas. Vse je odvisno od dinamike sproščanja ukrepov (možnosti skupnih veroučnih ur v pripravi na prvo sveto spoved in prvo sveto obhajilo).

Seznami za urejanje cerkva in branje beril

Seznami bogoslužnih sodelavcev se za preteklih sedem nedelj, ko so bile cerkve zaprte, zamaknejo. Tisti, ki so bil na vrsti 15. 3., so prerazporejeni na 10. 5.

Poletni oratorij

Dekanijski duhovniki tistih župnij, kjer oratorij poteka že julija, smo sklenili, da zaradi negotovega poteka sproščanja javnega življenja, oratorija letos ne bomo organizirali.

Zahvale

Hvala za vaše darove za sv. maše in za darove za župnijske potrebe, ki ste jih nakazali na TRR župnije. Bog povrni vsem.

Go to top