Mt 22 34 40

"Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega kakor samega sebe" (Mt 22,34-40)
Marcello Cerrato, www.qumran2.net

Navodila v času epidemije COVID-19 (17. 10. 2020)

Navodila so objavljena na povezavi: Navodila v času epidemije COVID-19 (17. 10. 2020).

Povabljeni, da doma sami obhajate Bogoslužje Božje besede in potem pridete v cerkev k svetemu obhajilu.

Premik ure

Ko v nedeljo, 25. 10., preidemo na zimski čas, bodo večerne maše v Železnikih ob 18. uri.

Sveče za obnovo kapelice v Suši

Pred vsemi svetimi lahko v cerkvah kupite omenjene sveče. S prispevkom (1,50 €) boste podprli obnovo kapelice v Suši.

Praznik vseh svetnikov in spomin vernih rajnih

Na zapovedani praznik vseh svetih, 1. 11., in spomina na verne rajne, 2. 11., letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov.

Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov. Duhovnika bova sama blagoslovila vse grobove na pokopališču z enega kraja (pri pokopališkem križu) ob običajni uri. Blagoslov bo spremljalo zvonjenje zvonov, da bi po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

Verniki povabljeni, da med prazniki v domači župniji opravite sveto spoved, prejmete sveto obhajilo, darujete za svete maše za pokojne, opravite dobro delo in prejmete odpustek.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujete za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.) ter za vzdrževanje župnije. Oba dneva boste pri osebni molitvi v cerkvi lahko v posebne nabiralnike darovali za sv. maše za duše v vicah.

Na praznik vseh svetih povabljeni, da ob 18. uri v domačem krogu molite rožne vence za rajne.

Popolni odpustek

Cerkev letos (v izogib zbiranjem tam, kjer bodo prepovedana) razširja pogoje za prejem odpustka.

A) Popolni odpustek za vse, ki bodo obiskali pokopališče in molili za pokojne, čeprav samo v duhu, ki ga predpis določa samo za posamezne dneve od 1. do 8. novembra, se prenese na druge dneve istega meseca vse do njegovega konca. Ti dnevi, ki jih posamezni verniki svobodno izberejo, so lahko med seboj tudi ločeni

B) Popolni odpustek 2. novembra, določen ob obhajanju spomina na vse verne rajne za tiste, ki pobožno obiščejo cerkev ali kapelo in tam zmolijo očenaš in veroizpoved, se prenese na drug dan meseca novembra po svobodni izbiri vernikov.

Ostareli, bolni in vsi tisti, ki iz resnih razlogov ne morejo oditi od doma (na primer zaradi omejitev, ki jih za čas epidemije naloži pristojna oblast) bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo le duhovno združili z vsemi drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, da bodo, takoj ko bo mogoče, izvršili ostale tri običajne pogoje (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta),

  • pred podobo Jezusa ali blažene Device Marije zmolili pobožne molitve za pokojne, na primer:
    • hvalnice ali večernice iz molitvenega bogoslužja za pokojne,
    • rožni venec ali rožni venec Božjega usmiljenja,
    • druge molitve za pokojne, ki so ljudem najbolj pri srcu,
  • ali se bodo zadržali v meditativnem branju enega od evangeljskih odlomkov, ki jih ponuja bogoslužje za pokojne,
  • ali bodo opravili delo usmiljenja, ko bodo Bogu darovali bolečine in nevšečnosti svojega življenja.

Odpustke sprejemamo v veri, da smo z grehi zaslužili časno kazen, ki smo jo dolžni pretrpeti v vicah. Časne kazni so nam ali pa rajnim, za katere molimo, izbrisane pod zgornjimi pogoji. https://katoliska-cerkev.si/nauk-cerkve-o-odpustkih

Go to top