zl FRESKA VSI SVETI2016 05281 1200

"Danes glejte v raj, kamor so prispeli vaši številni bratje in sestre, da bi se udeležili veselja brez konca v blaženi večnosti. Ta praznik naj vam bo nagib za veselje, upanje in okrepčilo."

Freska v prezbiteriju župnijske cerkve Marije Vnebovzete na Zalem Logu

 

Na zapovedani praznik vseh svetih, 1. 11., in spomina na verne rajne, 2. 11., letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov.

Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov. Duhovnika bova sama blagoslovila vse grobove na pokopališču z enega kraja (pri pokopališkem križu) ob običajni uri. Blagoslov bo spremljalo zvonjenje zvonov, da bi po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

Verniki povabljeni, da med prazniki v domači župniji opravite sveto spoved, prejmete sveto obhajilo, darujete za svete maše za pokojne, opravite dobro delo in prejmete popolni odpustek.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujete za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.) ter za vzdrževanje župnije. Oba dneva boste pri osebni molitvi v cerkvi lahko v posebne nabiralnike darovali za sv. maše za duše v vicah.

Na praznik vseh svetih povabljeni, da ob 18. uri v domačem krogu molite rožne vence za rajne.

Popolni odpustek

Cerkev letos (v izogib zbiranjem tam, kjer bodo prepovedana) razširja pogoje za prejem odpustka.

A) Popolni odpustek za vse, ki bodo obiskali pokopališče in molili za pokojne, čeprav samo v duhu, ki ga predpis določa samo za posamezne dneve od 1. do 8. novembra, se prenese na druge dneve istega meseca vse do njegovega konca. Ti dnevi, ki jih posamezni verniki svobodno izberejo, so lahko med seboj tudi ločeni

B) Popolni odpustek 2. novembra, določen ob obhajanju spomina na vse verne rajne za tiste, ki pobožno obiščejo cerkev ali kapelo in tam zmolijo očenaš in veroizpoved, se prenese na drug dan meseca novembra po svobodni izbiri vernikov.

Ostareli, bolni in vsi tisti, ki iz resnih razlogov ne morejo oditi od doma (na primer zaradi omejitev, ki jih za čas epidemije naloži pristojna oblast) bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo le duhovno združili z vsemi drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, da bodo, takoj ko bo mogoče, izvršili ostale tri običajne pogoje (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta),

Odpustke sprejemamo v veri, da smo z grehi zaslužili časno kazen, ki smo jo dolžni pretrpeti v vicah. Časne kazni so nam ali pa rajnim, za katere molimo, izbrisane pod zgornjimi pogoji. https://katoliska-cerkev.si/nauk-cerkve-o-odpustkih

 

Vsi sveti

Raj se bo zedinil z zemljo

»Danes glejte v raj, kamor so prispeli vaši številni bratje in sestre, da bi se udeležili veselja brez konca v blaženi večnosti. Ta praznik naj vam bo nagib za veselje, upanje in okrepčilo.

  • Naj vas razveseljuje resničnost, da sveti iz raja odsevajo na vas luč svoje blaženosti, da bi vam pomagali živeti na zemlji s popolnim poveličevanjem presvete Trojice. Tako ste, čeprav ste še tu doli, udeleženi pri izkušnji svetih in živite s srcem in z dušo v raju, katerega srečo že v majhni meri uživate.
  • Nagib za upanje naj bo za vas dejstvo, da so mnogi pred vami prišli v nebeško kraljestvo, potem ko so prehodili enako pot ko vi, prenašali enako trpljenje in se spopadali s prav takimi težavami. Pojdite torej krepko naprej in nikoli ne izgubljajte poguma na poti popolnega spolnjevanja Božje postave, udejanjanja vseh krščanskih kreposti, vsakodnevne povezanosti z evharističnim Jezusom, ki vas vodi po poti svetosti.
  • Velika okrepitev naj bo za vas resničnost, da vam svetniki pomagajo s svojimi molitvami, da vam stojijo ob strani, vas tolažijo v bridkostih, vam vlivajo moč v težavah, odstranjujejo ovire, ki jih srečujete na poti, vam pomagajo odkrivati pasti, ki vam jih nastavlja moj in vaš nasprotnik.

V uri velike preizkušnje se bo raj zedinil z zemljo. Do trenutka, ko se bodo odprla sijajna vrata, da sestopi na zemljo veličastna navzočnost Kristusa, ki bo vzpostavil svoje kraljestvo, v katerem bodo dovršeno spolnjevali Božjo voljo, kakor v nebesih, tako na zemlji.«

DMG, Dallas, Teksas, ZDA, 1. novembra 1990

Go to top