Gobavost Nubske gore Tomo Križnar 2018 11982C04AF 00EF 18F7 72E8 C00C2E491972 1600

Mr 1 40 45 1200Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. (Mr 1,40-45)

Slika: Marcello Cerrato, www.qumran2.net in tomokriznar.com

Kaj pa danes? Ali so na svetu še gobavci? Na žalost obstajajo. Prav tako so odrinjeni na rob družbe, kljub temu, da za njihovo bolezen obstaja poceni zdravilo. Bogatega sveta to ne zanima, za njih so nepomembni. Epidemija zla in pohlepa vlada svetu. Za gobavce se zavzemajo redki, med njimi je tudi Slovenec Tomo Križnar. On je avtor spodnjih fotografij in videa. Tudi prav sedaj je nekje med njimi in jih rešuje. Dotika se jih kot Jezus.

Zdravilo ni drago, zakaj mislite, da svetovnim voditeljem, strokovnjakom, znanstvenikom, ni mar zanje?

Pa druge "gobavosti", ki razjedajo svet? Množica lačnih ljudi, na tisoče umorjenih otrok še pred rojstvom, ... ki jih epidemija zavisti, pohlepa in moči enostavno prezre. 

Bolezen je ozdravljiva s terapijo dveh ali treh antibiotikov - https://www.youtube.com/watch?v=gLwsarz-ZZM

Tomo Križnar, Gobavost v Nubskih gorah, april 2018 - https://www.youtube.com/watch?v=xzbfHC37e7Q

https://www.facebook.com/tomo.kriznar/posts/2025814174142115

 


Udeležba pri maši in molitev v cerkvi

Udeležba pri sveti maši je še vedno omejena, zato v cerkev k molitvi po njihovem namenu povabljeni tisti, ki so za sveto mašo darovali.

Kdor pa ne more priti v cerkev pred Jezusa pa lepo povabljen, da doma sam obhaja besedno bogoslužje (prvi del maše na spletni strani hozana.si/misal.php) ali pa spremlja prenos maše preko medijev.

Za molitev je cerkev v Železnikih in na Zalem Logu je odprta ves dan, v Dražgošah pa 15 minut pred mašo in po maši.

 

Obhajilo izven maše in spoved

Povabljeni k prejemu obhajila izven maše pol ure po vsaki oznanjeni sv. maši.

Takrat ali po dogovoru je možnost tudi za osebno duhovno oskrbo: sv. spoved, bolniško maziljenje, duhovni pogovor …

 

Sveti krst

Zakrament svetega krsta se lahko podeljuje v krogu družine oziroma istega gospodinjstva. Za več informacij pokličite v župnišče.

Oznanila

V ponedeljek, 15. 2. 2021, bo minilo 5. let od smrti župnika Maksa Ocepka, ki je v občestvu naših župnij Železniki, Zali log in Dražgoše deloval v letih 1959 – 1993. S hvaležnostjo za njegovo dolgoletno služenje našemu občestvu, se ga spomnimo pri sv. maši in v osebni molitvi. Ta dan je dodana sv. maša še po tem namenu.

01

Celodnevno češčenje na Zalem Logu

V torek, 16. 2., bo na Zalem Logu praznik celodnevnega češčenja Najsvetejšega.

Ob 10. uri bo sveta maša ob začetku češčenja, ob 17. uri pa litanije ob zaključku.

Češčenje bo potekalo od 10.30 do 17.00 ure v obsegu takratnih omejitev in možnosti.

Povabljeni da se skozi ves dan razporedimo v molitveno verigo v zahvalo in priprošnjo Bogu, za ohranitev in poživitev vere, za osebne in skupne namene ter za rešitev iz mnogih stisk, ki nas tarejo iz dneva v dan.

V župnišče (04/510-21-00) sporočite, kdaj imate namen priti. Na spletnem naslovu cutt.ly/Sv-Julijana pa je objavljen obrazec, kjer termin (na 30 minut) lahko izberete sami.

Pepelnična sreda in postni čas

S pepelnično sredo, 17. 2., začnemo 40‑dnevni postni čas v pripravi na velikonočne praznike. Če ne bo možno drugače, boste k obredu pepelenja lahko pristopili po maši po sv. obhajilu. Štiridesetdnevni čas pokore in spreobrnjenja začnimo z obredom pepelenja.

 

Vabila in spodbude za postni čas

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je za letošnji post tako kot v preteklem letu pripravila tri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope in vabilo k poglobitvi postnega časa. (www.karitas.si). Tovrstno gradivo lahko dobite tudi v vseh cerkvah na mizici za tisk.

Postna postava za postni čas 2021

Strogi post je na pepelnično sredo, 17. 2., in na veliki petek, 2. 4. Takrat se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Izven postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati z drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega.

Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta dalje.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb ...), post in zdržek odpadeta.

 

Pastirsko pismo za post 2021

Prvi in drugi del letošnjega pastirskega pisma za post je dostopen na povezavi.

Go to top