jaslice SUBIC STEFAN 1e

Ogled jaslic v župnijski cerkvi v Železnikih

Kulisne Jaslice podobarja Štefana Šubica (1820-1884) bodo pred razstavo v Narodni Galeriji na ogled v župnijski cerkvi v Železnikih še do nedelje, 21. 11. 2021. V izvirni postavitvi si jih lahko ogledate pri stranskem oltarju sv. Andreja.

 

Ogled jaslic v Narodni galeriji

V Narodni Galeriji bodo na ogled od 2. decembra 2021 do 2. februarja 2022.

NG Odstiranja

 

 

 

Članek o Šubičevih jaslicah

Obširna objava avtorja Antona Sedeja o zgodovini jaslic, o pomembnih dogodkih obnov in dodelav ter o postavljanju jaslic je objavljeno v zborniku Železne niti - 2, 2005 Screenshot 2021 11 17 at 22 45 12 PDF(dlib.si).

 

Meditacija ob Jaslicah

Za božič leta 1993, ko so bile jaslice po daljšem obdobju ponovno obnovljene in postavljene, je bila v župnijskem glasilu Občestvo (št. 18 - 25. 12. 1993) objavljena spodnja meditacija ob jaslicah.


 

Obcestvo 25.12.1993Pozdravljen, Jezušček! Tudi letos smo te pričakali s toplim srcem in z radostjo v duši.

Kajne, Jezus, križ ima dva prečna trama? Nanj sta te pribila napačna teologija in lažniva politika.

Juda ti je zameril, da se nisi predal politiki, drugi so te poslali v smrt kot političnega upornika.

V Getsemaniju so ti zvezali roke, v novi zgodovini pa bi ti radi zavezali usta.

Zakaj ti toliko ljudi ne zaupa?

Zato, ker si drugačen od vseh, ker si nenavaden. Niti svojega kralja, niti silnega rimskega cesarja nisi vprašal, kaj bi govoril; tudi za odobritev javnega mišljenja nisi prosil, češ, kaj in kako bi poučeval in deloval. Pilata si vljudno opozoril; – Nobene oblasti bi ne imel nad mano, če bi ti ne bilo dano od zgoraj (Jn 19,11)...

Pilat je tedaj zamahnil z roko in vprašal: – Kaj je resnica?

Čutimo, da je bil njegov glas skeptičen in sarkastičen. Resnica ga ni zanimala; po njegovem so resnico iskali sanjači. Pilatu je šlo za oblast in položaj in ker mu tega ti nisi odrekal, te je trikrat proglasil za nedolžnega. Ko pa so mu vplivni tožniki začeli groziti s cesarjem, se je zbal za položaj in svojo kožo, in poslal te je hladnokrvno v smrt. Vidiš, tako je, če ogrožaš ljudi, ki žive od obstoječega reda, pa čeprav si nedolžen.

Kriv si, Jezus, ker s svojim položajem ogrožaš druge!

V tebi je veliko nenavadnega. Niti enkrat v življenju nisi koga vprašal, kaj bi storil. Niti svojim najzvestejšim nisi dopustil, da bi ti dajali nasvete. Ko ti je Peter začel prigovarjati, da bi spremenil svoj namen in svoje delovanje, si ga odločno zavrnil. Še več. Rekel si mu satan. Torej so satani vsi, ki te hočejo razumeti po svoje, vsi, ki te hočejo prilagoditi svojim razmeram, pa naj bodo to tudi tvoji najbližji prijatelji. Ti se trdno držiš svoje izjave: – Nobena malenkost se ne sme spremeniti! Tistemu, ki bi to storil, bi bilo bolje, »da bi se mu obesil mlinski kamen na vrat in bi se potopil v globočino morja« (Mt 18, 7).

Kriv si, Jezus, ker se neuklonljivo držiš svojih besed in Očetove volje.

Mnogi ne morejo razumeti, da si utelešen v človeški družbi, da je Cerkev le druga oblika tvojega bistva in da zato tudi Cerkev v nobenem času ne more drugače ravnati, kot si ravnal ti. Cerkev pozna svoje bistvo in svoje naloge. Zato nikoli v zgodovini ni zabrisala svoje podobe. Morala je dopustiti, da so jo pljuvali in do krvi bili. Nikoli se ni dala poučevati v svojem bistvenem poslanstvu. Notranji nasprotniki so jo hoteli spreobrniti v nekakšno psevdocerkev, njeni zunanji nasprotniki pa v anticerkev. Toda vselej ji je uspelo ostati pristen odsev božjega bistva. V tem je njena večna skrivnost.

Vsako stoletje je hotelo Cerkev prilagoditi svoji kulturi: Grki grški, Rimljani rimski, srednjeveški vladarji svojemu pojmovanju, javno mišljenje svojim zamislim, naš čas svoji sodobni podobi. Toda tvoj pravi obraz bo vedno drugačen od vseh obrazov na svetu in njegovega bistva ne more spremeniti niti, kdor pljuva vanj, niti, kdor mu postavi na glavo trnovo krono, niti, kdor ga poljubi kot Juda.

Koliko jih je v dolgi zgodovini poskušalo zabrisati tvoje božanstvo ali tvojo človeško naravo! Hoteli so ti vzeti tvoje božanstvo in tvoje učlovečenje. Hoteli so napraviti iz tebe neki fantom, neko velikansko čudo med nebom in zemljo. To je tiha in trajna želja vseh tvojih ponarejevalcev. Hoteli bi te roditi po svoje.

Ne morejo te trpeti, Jezus, ker si nespremenljiv.

Mi pa te želimo ravno takšnega, kot si. In takega te imamo radi: čudovitega otročička, edinstvenega človeka, nad vse vzvišenega Boga.

Zato prisrčno pozdravljen tudi letos!

Go to top