miniatura 3miniatura 2miniatura 1Miniaturne Šubičeve jaslice so izdelane so kot pomanjšana kopija kulisnih jaslic podobarja Štefana Šubica (1820-1884), ki jih postavljamo v župnijski cerkvi v Železnikih.

Barvne figure in drugi elementi jaslic so lasersko izrezani iz vezane plošče. Po priloženih navodilih jih sami namestite v masiven lesen podstavek iz bukve (lužen). Osrednji kulisi sta dve: kulisa Jezusovega rojstva in kulisa prihoda svetih treh kraljev. Kulisi zamenjamo na tretji sveti večer, to je 5. januarja, na večer pred praznikom Gospodovega oznanjenja.

Dimezije sestavljenih jaslic so 29 cm (širina) x 20,5 cm (globina) x 31,5 cm (višina). Priložen je letak z kratko zgodovino jaslic, predlogom blagoslova jaslic in božično pesmijo. Embalaža je potiskana z zlatotiskom.

Jaslice so tudi edinstveno in dragoceno darilo. Podarite jih lahko skozi vse leto. Dobite jih v župnišču v Železnikih, Trnje 23, Železniki (v času uradnih ur oz. po dogovoru). Priporočen dar je 80 €.

tel: 04/510 21 00, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Naj pogled na jaslice prinese pristno veselje in sporočilo, da nam je Bog vedno blizu!

Kulisne jaslice župnijske cerkve sv. Antona Puščavnika v Železnikih

jaslice SUBIC STEFAN 1ePrve jaslice si je zamislil sv. Frančišek Asiški. Želel si je, da bi predstavil betlehemsko Dete, ker bi rad na nek način s telesnimi očmi videl težave, v katerih se je novorojeni znašel zaradi pomanjkanja potrebnih stvari. Zanimalo ga je, kako je bil položen v jasli in kako je ležal v senu med volom in oslom. Od te prve uprizoritve Jezusovega rojstva se je navada postavljanja jaslic razširila po vsem svetu.

Po cerkvah v Sloveniji najdemo tudi jaslice, ki se postavljajo v obliki kulis. Pravimo jim kulisne ali ploskovne jaslice. Za župnijsko cerkev sv. Antona Puščavnika jih je leta 1875 izdelal podobar Štefan Šubic (1820–1884) iz Poljanske doline. Šubic je izdelal več kulisnih jaslic po Sloveniji, toda jaslice v Železnikih so ene redkih, ki so ostale ohranjene in se še danes postavljajo. Jaslice so montažne, izdelane iz lepljenih smrekovih plošč. Le zadnji del, kulisa Betlehema, ki je pritrjena na večjem lesenem okvirju, je olje na platnu. Zvezda repatica je masivni lesorez, zaščiten z zlato bronzo. Posamezne poslikane kulise večjih in manjših dimenzij se sestavljajo med seboj in vstavljajo v podest ter tako oblikujejo celoto jaslic, ki v svoji izvirnosti prikažejo zgodovinski dogodek Jezusovega rojstva.

Osrednji kulisi sta dve: kulisa Jezusovega rojstva in kulisa prihoda svetih treh kraljev. Kulisi zamenjamo na tretji sveti večer, to je večer pred praznikom Gospodovega oznanjenja, ki  ga obhajamo 6. januarja.

V času nastanka so bile jaslice izdelane po meri za stranski oltar sv. Andreja, tako da je bila s postavitvijo jasličnih kulis zapolnjena celotna kapela. V letu 1930 so bile jaslice prvič  obnovljene. Restavratorsko delo je opravil podobar Matija Bradaška iz Kranja.

jaslice SUBIC STEFAN 2BeMed drugo svetovno vojno, novembra 1944, je bila župnijska cerkev v Železnikih požgana. Dan po požigu so domačini iz cerkve reševali notranjo opremo, med katero so bile tudi kulisne jaslice. Te so bile deležne ponovne obnove in dodelave v letu 1947. Dela je opravil akademski slikar Rudolf Ott, doma z Bavarske, nemški ujetnik v taborišču na Jesenicah. Ott je poleg slikarske obnove jaslic dodelal še dve novi kulisi: Pastirje z ovčko in Pastirja s kamelo.

Zadnja večja popravila in dodelave so bile na kulisnih jaslicah opravljene leta 1993, ko so se jaslice začele postavljati v prezbiteriju. Mizarsko in restavratorsko popravilo sta izvedla Tone Sedej in Tone Kalan. Leta 1994 je Tone Kalan izdelal tri nove kulise: sprednji srednji del, s katerim se je širina jaslične scene povečala za 30 centimetrov, kar je bolj ustrezalo postavitvi v prezbiteriju, in dve cipresi, ki sta zapolnili vrzel zaradi razširitve.

Leta 2002 so v restavratorski delavnici Kavčič iz Šentjošta nad Horjulom restavrirali še osrednjo kuliso Jezusovega rojstva. Za zapolnitev sprednjega dela jaslic je Tone Kalan leta 2004 izdelal še dve kulisi poslikani z ovčkami. Od leta 2011 dalje so jaslice našle mesto za postavitev pri stranskem oltarju sv. Jožefa. Leta 2021 pa se je pojavila izjemna priložnost, in sicer jaslice so bile posojene na razstavo v Narodno galerijo v Ljubljani. Zaradi želje, da bi bile postavljene v izvirni obliki, so bili podesti jaslic ponovno prirejeni za postavitev na prvotni lokaciji pri stranskem oltarju sv. Andreja, kjer bodo postavljene tudi v prihodnje.

Miniaturne jaslice

Med župljani je dolgo tlela želja, da bi nekoč izdelali tudi miniaturne jaslice za domačo postavitev. V ta namen so bili leta 2015 profesionalno fotografirani vsi elementi jaslic, v nadaljevanju pa tudi izdelan natančen tehničen posnetek vsakega elementa in dokumentiran koncept postavljanja. Idejo izdelave miniaturnih jaslic nam je uspelo uresničiti decembra 2021.

Pred vami so miniaturne Šubičeve jaslice iz župnijske cerkve sv. Antona Puščavnika v Železnikih. Naj vam pogled vanje obudi zavest, da se je Božji Sin učlovečil, ker nam želi biti blizu in nas privesti nazaj v objem nebeškega Očeta.

Viri:

Arhiv Župnije Železniki
Anton Sedej, Železne niti 2
Muzej jaslic na Brezjah

Go to top