Barbara Debeljak

 

Bogoslužje velikega tedna nas usmerja v največjo skrivnost naše vere, v Kristusovo vstajenje. Vrhunec velikega tedna je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velikonočna vigilija na veliko soboto, ki nas uvede v veliko noč.

Na veliki četrtek dopoldne škofje in duhovniki v stolnicah obhajajo krizmeno mašo, pri kateri škof posveti sv. krizmo in blagoslovi krstno in bolniško olje. Na veliki četrtek zvečer praznujemo postavitev zakramentov sv. evharistije in mašniškega posvečenja. Obenem je Jezus postavil zapoved medsebojne ljubezni, ko je svojim apostolom umil noge. Za vse nas je to spodbuda, da bi v iskrenem prijateljstvu in skrbi za bližnjega služili drug drugemu. Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Med obredi beremo poročilo o Jezusovem trpljenju, častimo križ iz hvaležnosti in spoštovanja ter v slovesnih prošnjah prosimo za različne potrebe. Ker ta dan ne obhajamo sv. maše, je ob koncu obreda le obhajilni obred in prenos Najsvetejšega v Božji grob, kjer se zadržimo v tihi osebni molitvi. Na veliko soboto zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Blagoslov velikonočnih jedil v sebi nosi posebno simboliko in v nas zbuja zavest hvaležnosti Bogu za njegovo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Velikonočno praznovanje začnemo z velikonočno vigilijo, ki nas s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub.

Skrivnost Kristusovega vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Velika noč je praznik veselja in upanja, kajti »Kristus je vstal, pridite in poglejte!« (papež Frančišek). Blagoslovljene velikonočne praznike in obilo Božje bližine.

Tine Skok, župnik in Branko Setnikar, kaplan

Go to top