usmiljenje

 

Papež Frančišek je marca napovedal sveto leto Usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra letos na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, sklenilo pa prihodnje leto 20. novembra na nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva.
Papež je prepričan, da celotna Cerkev potrebuje usmiljenja, saj smo vsi grešniki. Zaželel je tudi, da bi jubilejno leto prispevalo k poglobitvi veselja v ponovnem odkritju Božjega usmiljenja, s katerim smo poklicani tolažiti vsakega človeka našega časa.


Papež je spregovoril tudi o grešnici, ki se je Jezusu približala z veliko željo, da bi ji bili odpuščeni grehi. "Nihče ne more biti izključen iz Božjega usmiljenja. In Cerkev je dom, ki sprejme vsakogar in nikakor ne zavrne", je dejal sveti oče. Poudaril je, da je treba vrata vedno pustiti odprta, da bi tisti, ki se jih je Božja milost dotaknila, lahko našli gotovost odpuščanja. "Večji ko je greh, večja mora biti ljubezen Cerkve do tistih, ki se spreobrnejo", je poudaril papež Frančišek in dodal, da Bog odpušča vedno, zato ga nikoli ne smemo nehati prositi odpuščanja.
Sveti oče je spomnil, da kristjani po zakramentih uvajanja, to so krst, evharistija in birma, prejmemo novo življenje. Tega po njegovih besedah nosimo v lončenih posodah, a to ne pomeni, da ni več skušnjav, trpljenja in smrti. Kot je poudaril papež, lahko zaradi greha to novo življenje celo izgubimo. Zato je Jezus želel, da Cerkev njegovo delo zveličanja nadaljuje v svojih lastnih udih, posebej z zakramentoma ozdravljenja, to sta spoved ter bolniško maziljenje. (vir: radio.ognjišče.si)

Pripravil: g. Boris Rozman, kaplan

 

Go to top